Da li možete da uporedite emocije koje ste osetili pre neki dan kada je prvo Novak Đoković u Monte Karlu izgubio od Danila Medvedeva, a dan kasnije Dušan Lajović pobedio Rusa. Nije lako upoređivati emocije, ali koliko god boleo Novakov poraz, toliko nas je sve obradovao Dušanov trijumf.
Ipak u finalu turnira u kneževini, duel predstavnika starije i mlađe generacije pripao je nešto starijem Fonjiniju. Smena generacija?

Ovo je tema o kojoj se priča već nekoliko godina. Dominacija Đokovića, Nadala i Federera, koju je samo na kratko ugrozio Endi Mari, traje već dugo – mnogi kažu i predugo. Takozvani mladi lavovi pojave se, bljesnu, pobede nekoga od velike trojke kojoj sada ni godine ne idu na ruku, ali ne uspevaju da ih ugroze na duge staze. Ako sada pogledate ATP listu samo su četvorica dvadesetogodišnjaci a šestorica imaju 30 i više godina. Aleksandar Zverev, Dominik Tim, Stefanos Cicipas – tu su ali ne na vrhu. Blizu su i Ćorić, Medvedev, Hačanov – ali samo blizu.

Tenis danas i tenis osamdesetih

Odavno se nije desilo da neki tinejdžer zasija i osvoji značajniji turnir kao, na primer, nekada Boris Beker. To je posledica i toga što danas tenis nije isto što i tenis osamdesetih godina prošlog veka. Ubitačan ritam, gust raspored, kratka dva odmora tokom godine, doneli su i drugačije pripreme, treninge, ishranu, celokupan život profesionalnih tenisera. O svakom igraču brine tim različlitih stručnjaka koji vode računa o svakom koraku, zalogaju, intervjuu…Zbog toga su oni najbolji uspeli da duže nego što je to nekada bilo, ostanu u vrhunskoj formi. Ne zaboravimo i da su, planski ili ne, trojica najboljih u poslednjih nekoliko godina imala i duže pauze koje su im očigledno dobro došle da se regenerišu i vrate na vrh, koji niko od mlađih nije uspeo da zaposedne u međuvremenu.

Ipak, pitanje je dana kada će neko od mlađih zameniti veliku trojku na čelu liste najboljih na svetu. Ako ni zbog čega drugoga onda zbog njihovih godina, što nije za hvalu mladima. Ono što nas može da raduje je da su među onima koji bi mogli da nas prijatno iznenade u bliskoj budućnosti i neki naši igrači – Laslo Đere, Miomir Kecmanović i nešto stariji ali još uvek u dvadesetim, Filip Krajinović i Dušan Lajović. Za ovoliku zemlju, lep broj mogućih Top ten igrača.

Vlada


0 коментара

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *